Интересът към изучаване на турски език нарасна

  • -

Интересът към изучаване на турски език нарасна

null

Владеенето на чужд език, в това число и на турски, е не само предимство, то е необходимост, смята Светла Желязкова, директор на езиков център НЕА ГЕРМАНИКА

Името на езиков център НЕА ГЕРМАНИКА в Кърджали се утвърди като синоним на качествено езиково обучение по утвърден западен стандарт и съвременни методики. Курсове за възрастни и деца, езикови преводи, лятна и езикова занимални, младежки курсове и подготовка за матури – това е част от предлаганите услуги на центъра. Преди месеци Езиков център НЕА ГЕРМАНИКА стана учебен и изпитен център за подготовка и провеждане на изпитите за сертификати на университета Cambridge за Кърджали и областта. Дейността на школата от началото на февруари се разширява с още един езиков курс, на който всички желаещи могат да се запишат. Това е обучение по турски език, ниво А1.
Във връзка с това разговаряме със Светла Желязкова, директор на езиковия център.

Разговора води
Божидара АНГЕЛОВА

– Г-жо Желязкова, стартирате курс по турски език, ниво А1 – това е новост. Защо решихте да организирате такъв курс?

– Колкото и да е странно на пръв поглед, даже и в Кърджали хората имат нужда от изучаване на турски език. Решихме да организираме такъв курс от 2 февруари, защото имаше много запитвания и желания от страна на наши клиенти за това. Всъщност ние предлагаме изучаването му доста отдавна, но досега липсваше интерес.

– Нещо повече за преподавателите?

– Всички наши преподаватели са висококвалифицирани специалисти и имат необходимия преподавателски опит. Като цяло при нас се стремим да привлечем мотивирани и опитни кадри, които да могат, и най-важното да искат, да прилагат в своята работа съвременните методи в преподавателската дейност. Ако трябва да бъдем откровени, такива хора се намират трудно. Но това не е само наш проблем, а на всички заели се да създават нещо ново и качествено в сферата на обучението и иновациите.

null

В края на миналата година управителят на Езикова школа „НЕА ГЕРМАНИКА“ Светла Желязкова дари на Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания компютър

– В кои дни от седмицата и по кое време на деня ще се водят учебните занятия?

– Курсът се провежда вторник и четвъртък от 18 ч. Трябва да уточним, че има още незаети места и други желаещи също ще могат да се включат през първите две седмици от обучението. По-късното включване вече няма да е желателно, тъй като ще се напредне с материала и курсистите няма да успеят да наваксат.

– Какво ще научат по време на курса курсистите?

– Обучението по турски език, както и по всички други езици в Езиков център НЕА ГЕРМАНИКА, се разделя на нива съобразно европейската езикова рамка. Нивото А1, което ще покрие курса по турски език, е така нареченото елементарно ниво на владеене на езика. Курсистът може да разбира и ползва типични изрази от всекидневието. Може да общува с най-общи фрази, при положение, че събеседникът му говори бавно и ясно и му помага по време на разговора.

– Какви възможности за реализация ще им предостави това обучение?

– Обучението по турски, както и по всички други езици, само по себе си дава възможности за реализация в организации, чиято сфера на дейност е насочена към турския пазар. Ние всъщност живеем в район, граничещ едновременно с две държави – Гърция и Турция. От гледна точка на бизнеса, турският пазар би могъл да е една добра възможност за развитие, но както сами се досещате, е нужно да може да се комуникира с турските бизнесмени на родния им език.
През Кърджали минава и едно от трасетата на трансевропейския коридор номер 9, едно от главните направления за придвижване и търговия север-юг на ЕС. Това дава възможности за бизнес, като владеенето на чужд език на по-високо ниво е едно сериозно предимство при реализация на трудовия пазар или осъществяване на бизнес проекти. Това ще става значително по-трудно, ако в съответните фирми няма достатъчно подготвени кадри, знаещи чужди езици.
В днешно време при назначаването на високоплатена позиция се изисква владеенето на чужди езици. В последно време даже почти всички компании изискват не един, а два чужди езика.

– Няколко думи за другите езикови курсове, които провеждате?

– В Езиков Център НЕА ГЕРМАНИКА предлагаме обучение и по английски, немски, френски, гръцки, испански, руски и италиански език както за деца, така и за възрастни. Новост от тази година е и ученическата занималня. При нея все още има незаети места, но нещата са много динамични и сега с началото на втория срок най-вероятно и там няма да има вече свободни места.

– Нещо друго да споделите за вашата дейност?

– Имаме няколко идейни проекта. Един от тях е комбинираната почивка с езиково обучение за възрастни. Следващият е откриването на преводаческо бюро към езиковия център и предстои да се осъществи скоро. Ние сме малко суеверни и не обичаме да разказваме за нещо, все още несъществуващо.


Направи онлайн записване и вземи 5% отстъпка с Неа Германика!

Абонирайте се за бюлетина на Езиков Център Неа Германика

Абонирайте се, като запишете своя email в празното поле и бъдете винаги в час!

Subscribe!